25 NOVEMBER 2023

Agtira

Agtira tecknar avtal med Lidl

Agtira och Lidl Sverige har ingått en avsiktsförklaring som tar sikte på att göra Lidl i Sverige helt självförsörjande på svenskproducerad gurka. Detta är det andra stora avtalet Agtira tecknat på kort tid.

Agtira är ett foodtech-bolag i stark expansion. Med en rad anläggningar i drift, avtal på ytterligare flera och en stark efterfrågan finns alla möjligheter till en mycket god utveckling. I mitten av september tecknade Agtira en avsiktsförklaring med Coop Nord om etablering av en minst 3 000 kvadratmeter stor odlingsanläggning i Umeå. Nu har Agrira tecknat ytterligare en avsiktsförklaring, denna gång med svenska Lidl. 


Mycket större del av volymen

Lidl är en av Sveriges mest välkända matvarukedjor och har 205 butiker från norr till söder. Sedan starten har Lidl haft fokus på hög kvalitet, effektiv logistik och energieffektivitet och har redan sålt Agtiras gurkor under en tid. Nöjda kunder och goda gurkor gör att livsmedelskedjan nu vill ta nästa steg och bygga en egen odlingsanläggning tillsammans med Agtira, som därmed kommer att stå för en mycket större del av Lidl Sveriges volym av gurka.

"Vi är otroligt glada för förtroendet, och stolta över det kvitto vi får på att Agtiras grönsaker är goda, efterfrågade och dessutom konkurrenskraftiga"


Pontus Lamberg, kommersiell chef på Agtira

Köper all produktion

Avsiktförklaringen omfattar en produktionsanläggning enligt upplägget Farming-as-a-Service (FaaS), där Agtira bygger och driver odlingen åt Lidl Sverige, som i sin tur köper all produktion över en längre tidsperiod.

"För Lidl Sverige är det viktigt att öka den svenska självförsörjningsgraden och stötta den lokala näringen. Idag är 30 % av vårt grönsaksutbud från Sverige. Tillsammans med de svenskproducerade gurkorna från Agtiras anläggning kommer vi nu ytterligare kunna bredda vårt svenska varumärke Matriket, som samlar över 150 svenskproducerade varor under ett och samma varumärke. På Lidl vill vi göra det enkelt för konsumenten att välja svenskodlat, det här är ett tydligt exempel på hur vi omsätter ord i handling" 


Robert Stekovic, inköps- och marknadsdirektör på Lidl Sverige

Styrkebesked

Placering, kapacitet och tidplan för anläggningen kommer att fastställas i ett avtal som nu ska tas fram.

"Att en så etablerad aktör på den svenska dagligvaruhandeln nu satsar på svensk gurka året om, är ett styrkebesked för Agtira som producent. Vi ser fram emot samarbetet som också blir nästa pusselbit i Agtiras kommersiella utrullning" 


Erik Jonuks, VD Agtira

Erik Jonuks, VD Agtira

Agtira har sedan tidigare kundanläggningar i Sundsvall, Östersund och Skellefteå. Uppförande av en anläggning i Haninge pågår. Från Agtiras största anläggning i Härnösand levereras grönsaker till matvarubutiker i hela Sverige genom grossisten Greenfoods omfattande distributionsnät.

Agtira i korthet

Agtira erbjuder livsmedelskedjor, butiker och andra intressenter sitt upplägg FaaS (Farming as a Service). Det innebär att Agtira själva eller tillsammans med en tredje part investerar, uppför och sedan driftar sina odlingssystem för produktion av en rad olika grönsaker och fiskarter, medan butiken eller kedjan förbinder sig att köpa hela den producerade volymen över en viss avtalsslängd till på förhand fastställda priser.


Gemensamt för Agtiras odlingar är att de producerar livsmedel med låg vattenförbrukning i slutna miljöer, utan utsläpp till närmiljön, behov av jordbruksmark eller solljus. Att man odlar intill butiken/kunderna innebär också att man minimerar behovet av transporter och att svinnet minskar.


Agtira AB är noterat på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet AGTIRA B. 

Prenumerera på Veckans Börsnyhet

Fyll i din e-postadress ovan så får du Veckans Börsnyhet direkt i din inkorg. Genom att fylla i din e-postadress och prenumerera så accepterar du vår personuppgiftspolicy.

Detta är en annons. Läsaren rekommenderas att alltid inhämta fullständig information på bolagets hemsida, i prospekt eller memorandum innan eventuella investeringsbeslut fattas, för att förstå risker och fördelar med att investera i värdepapper.

Producerad av Investor Target.

Vill du veta mer om Veckans Börsbolag - kontakta oss.
Copyright © 2023. All rights reserved.